<![CDATA[Sandra's Nutrition - Blog]]>Sun, 24 May 2020 21:40:26 +0300Weebly<![CDATA[Tarmfloran och de första 1000 dagarna]]>Thu, 23 Apr 2020 07:19:21 GMThttp://sandrasnutrition.fi/blog/tarmfloran-och-de-forsta-1000-dagarna
Allas tarmflora är unik. Grunderna för hur vår flora kommer att se ut, läggs redan under graviditeten och under barnets första två år. De första 1000 dagarna har alltså enormt stor betydelse för hälsan, livet ut!

Vid dethär laget vet vi redan att vår tarmflora har en stor betydelse för vår hälsa. Inte bara för immunförsvaret och matsmältningen, utan också för bl.a humöret, huden, ämnesomsättningen och vår psykiska hälsa.
Så hur formas vår tarmflora, och vad kan man göra för att ge våra barn den bästa starten i livet?
Om barnet föds vaginalt kommer det i kontakt med mammans bakterieflora. Det är dessa bakterier, svampar och andra mikro organismer som lägger grunden för barnets framtida tarmflora. Barn som föds med kejsarsnitt får en annorluna grund - deras bakterier kommer kanske från mammans hud och vårdpersonalen. Skillnaden mellan floran hos bebisar som fötts på olika sätt, är så tydlig att en expert kan avgöra födelsemetoden endast genom att titta på sammansättningen av mikro organismer.
Om mamman har en frisk flora, är chansen stor att bebisen får en frisk flora. Efter det finns det många faktorer som påverkar hur den utvecklas. Får mamman antibiotika under graviditeten? Får barnet antibiotika? Finns det djur eller andra barn i hushållet? Har barnet möjlighet att vistas utomhus? Bor barnet i stadsmiljö eller på landet? Får barnet bröstmjölk eller modersmjölksersättning? Får barnet i sig kemikalier från städprodukter? Lever barnet i en mycket ren eller steril miljö? Vad äter barnet för mat då det börjar äta fast föda?  Får barnet i sig mycket socker och processerad mat? Äter barnet frukt och grönsaker? Äter barnet (eller mamman under amningstiden) receptbelagda mediciner?
Faktorerna som kan påverka är alltså många! 

En frisk och välfungerande tarmflora befinner sig i balans. Genom forskning har man kommit fram till vilka bakterier det är bra att ha mycket av, de så kallade goda bakterierna. 
Antalet mikroorganismer i våra tarmar kan räknas i triljoner. Bland dessa finns organismer som gärna växer till sig om de får en chans. Om antalet goda bakterier minskar, kan de få en sådan chans. T.ex vid en antibiotikakur. En kost som innehåller mycket socker kan också skapa en sådan chans. Ett exempel är Candida albicans, som är en sorts jästsvamp. Den frodas av socker och växer snabbt. För mycket av denhär jästsvampen kan skapa en mängd olika hälsoproblem.
Mikroorganismer lever också på andra ställen i vår kropp, på huden, kring könsorganen, i munnen, i ögonen och i näsan. Alla har de betydelse.


Obalans i tarmfloran hos bebisar och barn har kopplats till många olika symptom. De mest välkända är allergier, atopisk hud och matintoleranser. I en studie gjord 2018, minskade förekomsten av eczem och allergier då mamman tog tillskott av mjölksyrebakterier de sista veckorna under graviditeten.
Andra symptom som kan kopplas till obalans i tarmfloran är kolik, förstoppning, halsbränna, hyperaktivitet, koncentrationssvårigheter, ångest och autism. 
Forskningen om tarmfloran har vuxit explosionsartat de senaste tio åren. Det är ännu mycket man inte vet om hur det egentligen fungerar. Alla bakterier verkar ha lite olika uppgifter i tarmen. T.ex har man funnit att arter som Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus helveticus, Bifidobacterium infantis och Bifidobakterium longum, kan hjälpa barn med ångest. Detta har att göra med att bakterierna modulerar och reglerar produktionen av signalsubstanser i hjärnan.

De första 1000 dagarna av ett barns liv är speciellt viktiga för barnets framtida hälsa. Det är från befruktningen tills barnet fyller två år. Detta gäller inte endast tarmfloran, utan även kosten i övrigt. Ett barn växer otroligt fort under denna tid, och korrekt näring är viktigt. Dethär med kosten har man känt till redan länge, men ändå talas det väldigt lite om det tycker jag. 
Tarmfloran är under denhär tiden mycket lättpåverkad. Det är nu grunden läggs för hur den kommer att se ut under barnets hela liv. Störningar i tarmflorans utveckling under denhär tiden har kopplats till övervikt, typ 2 diabetes och IBS senare i livet!

Det finns mycket man kan göra för att stöda en hälsosam utveckling av barnets tarmflora. 

Ät prebiotisk mat.
Mat som göder de goda bakterierna. Speciellt effektiva är bananer, äppel, lök, vitlök och sparris. All fiberrik mat är dock bra, speciellt frukt och grönsaker. Förändringar i tarmfloran kan märkas redan efter 24 timmar!

Bröstmjölk
innehåller både mjölksyrebakterier, prebiotika och antimikrobiella ämnen. 

Ta tillskott av mjölksyrebakterier 
Det finns tillskott speciellt formulerade för barn och för gravida. De stärker immunförsvaret, håller oss friskare och därmed minskar behovet av antibiotika.
Tillskott är speciellt viktigt efter att man ätit antibiotika! Det är bra att ta ett starkare preparat i ca 1-3 månader efter kurens slut, därefter kan man byta till ett mildare.

Ät fermenterad mat 
Det kan vara svårt att får ett litet barn att smaka på surkål, men det lönar sig att prova. Du kanske blir överraskad. Yogurt brukar gå bra, men välj en variant utan socker.

Undvik processerad mat och socker 
En medelhavskost har visat sig vara nyttig för tarmbakterier - rikligt av frukt, grönsaker, bönor, fisk samt lite  kött av bra kvalitet. En kost som innehåller mycket processerad, sockerfylld mat, har en negativ inverkan på tarmfloran och matar fel bakterier.

Ta det lugnt med städningen 
Att sterilisera allt betyder också att vi tar kål på de goda bakterierna.

Välj ekologiskt kött
Ekologiskt kött innehåller inte rester av antibiotika, bekämpningsmedel eller hormoner. 

Välj ekologiskt i mån av möjlighet
Ekologiskt odlade grönsaker och frukt innehåller inte bekämpningsmedel. Dessutom innehåller de ofta mer näring.Som källor har jag använt:

https://naturopathicpediatrics.com/2020/02/07/the-microbiome-and-your-childs-anxiety-why-treating-the-gut-is-key/

Milani, Christian et al. “The First Microbial Colonizers of the Human Gut: Composition, Activities, and Health Implications of the Infant Gut Microbiota.” Microbiology and molecular biology reviews " 8 Nov. 2017

]]>
<![CDATA[Ett äldre immunförsvar och hur man kan stöda det]]>Mon, 13 Apr 2020 10:42:20 GMThttp://sandrasnutrition.fi/blog/ett-aldrande-immunforsvar-och-hur-man-kan-stoda-det
Ett av det allra bästa sätten att försvara sig mot de skadliga virus och bakterier vi dagligen kommer i kontakt med, är att se till att immunförsvaret fungerar optimalt. Inte bara minskar det risken att bli sjuk, utan om man ändå blir det (och det händer ju nog alla ibland) så blir symptomen mindre allvarligare och man återhämtar sig snabbare.
Då vi människor blir äldre försvagas ofta vårt immunförsvar. Immunförvaret kanske inte längre orkar få till stånd en tillräckligt stark reaktion då kroppen blir attackerad av virus eller andra organismer. Detta kan bero på många olika faktorer, som en mindre produktion av vita blodkroppar, skador orsakade av fria radikaler, och inflammation i kroppen.

Det är vanligt att den äldre befolkningen även har en eller flera sjukdomar som kan försvaga immunsystemet. Enligt en studie som publicerades 2018, har 33% av kvinnor och 42% av män över 75 års ålder hjärt- och kärlsjukdomar, medan förekomsten var 5% i åldersgruppen 16-34 år. Studien gjordes i England.

Det är också vanligt att äldre personer äter flere olika mediciner. Många receptbelagda mediciner kan tömma kroppen på viktiga näringsämnen. Protonpumpshämmare  och anti-inflammatoriska mediciner kan tömma kroppen på bl.a c-vitamin och järn. Endel blodtrycksmediciner kan tömma förråden av zink, och statiner kan påverkar tillverkningen av D-vitamin.

Antibiotika, men även många andra vanliga mediciner, påverkar vår tarmflora negativt. En ohälsosam tarmflora har kopplats ihop med svårare symptom vid virusinfektioner i just lungorna!

Att äldre personer dricker för lite vatten är ett välkänt fenomen. Många glömmer att dricka tillräckligt, andra kanske helt enkelt inte känner sig törstiga. Uttorkning kan försämra blodflödet och aktiviteten i cellerna, vilket i sin tur påverkar immunsystemet. 

En annan effekt av åldrandet är en svagare matsmältning. Produktionen av magsyra minskar med 30-40% vilket påverkar vår förmåga att bryta ner och ta upp näringsämnen från maten.
Många äldre personer äter också en näringsfattig kost, med mycket hel- eller halvfabrikat och för lite grönsaker och frukt. Det kan alltså vara rätt svårt att få i sig tillräckligt av alla viktiga näringsämnen som behövs för immunsystemet, som zink, a-vitamin, c-vitamin och järn. 

Speciellt D-vitamin har visat sig vara mycket viktigt för att förebygga och lindra symptomen vid virusinfektioner hos äldre personer! Många äldre vistas inte utomhus tillräckligt mycket för att kunna tillverka denna viktiga vitamin.

Följande kan alltså vara värt att tänka på:

- Ät en färgglad kost som innehåller mycket frukt och grönt, nyttigt protein så som kött från frigående djur, ägg, bönor, nötter och fisk. Soppor, smoothies och benmärgssoppa eller hemgjord buljong är lättsmälta och mycket nyttiga! 

- Undvik socker och processerad mat. För mycket socker skapar inflammation, blodsockersvängningar och obalans i tarmfloran

- Överväg att ta kosttillskott av zink, a-vitamin, c-vitamin, och d-vitamin

- Mjölksyrebakterier ger fantastiskt stöd till hela kroppen, antingen i kapsel form eller från fermenterad mat

- Drick tillräckligt med vatten. För att påminna dej, fyll en kanna med filtrerat vatten och ha som mål att den ska vara slut innan kvällen

- Motion och att vistas utomhus är viktigt även i dessa tider. Vädret är perfekt nu för att sitta på balkongen eller vistas i trädgården. Gör vad du kan och vad du tycker om!

- Håll humöret uppe och tänk positivt! Skratta, meditera, eller prata i telefon med en nära vän. Stress försvagar immun försvaret!]]>
<![CDATA[Barnens favorit - smoothien!]]>Mon, 06 Apr 2020 13:25:52 GMThttp://sandrasnutrition.fi/blog/barnens-favorit-smoothien
Smoothien är ett bra sätt att få barn att äta frukt och grönsaker. Man kan lätt gömma t.ex spenat, broccoli eller grönkål i dom. Sådant som många barn inte annars tycker så mycket om att äta, men som är super nyttigt!

Jag har märkt att smoothies med endast två eller tre ingredienser fungerar bäst för min två-åring. Det går också lättare att förutspå hur den kommer att smaka eller se ut! 

Här är mina och Oskars tre favorit recept:

Jordgubb avocado
1 dl jordgubbar, frysta eller färska
1/2 mogen avocado
havredryck

Mango blåbär
1/2 mogen mango
1 dl blåbär, frysta eller färska
havredryck

Jordgubb banan
1/2 banan
1dl jordgubbar, frysta eller färska
havredryck
några matskedar yogurt

I varje smoothie brukar jag blanda 1tsk finhackad grönkål, några blad spenat, eller mikrogrönt!

Dessutom brukar jag blanda i mjölksyrebakterier. Det finns mjölksyrebakterier speciellt formulerade för barn i både dropp och pulverform.

TIPS! Jag har alltid en burk med frusen finhackad ekologisk grönkål i frysen. Perfekt att blanda i smoothies, i soppor, i maten, ja nästan vart som helst. Grönkål innehåller en massa viktiga näringsämnen bl.a magnesium, c-vitamin, mangan, beta-karoten, lutein, och andra viktiga antioxidanter!

]]>
<![CDATA[Tre annorlunda sätt att stärka vårt immunförsvar]]>Thu, 02 Apr 2020 17:25:40 GMThttp://sandrasnutrition.fi/blog/tre-annorlunda-satt-att-starka-vart-immunforsvarVårt immunsförsvar är en mycket viktig del av vår allmänhälsa. Ett starkt och effektivt immunförsvar försvarar kroppen mot främmande organismer som t.ex bakterier och virusar som inte hör hemma hos oss.
Speciellt på senaste tid har vi alla hört mycket om vad man kan göra för att förstärka denna viktiga funktion. 
Vi har läst om vilka vitaminer och mineraler som är viktiga, D vitamin, C vitamin, A vitamin, zinc... Vi har läst om bakterieflorans roll, och såklart om att äta mycket färska grönsaker och frukter i regnbågens alla färger.

Det finns andra sätt också, och här berättar jag om tre lite annorlunda sätt att höja immunförsvarets effektivitet och kanske även humöret på samma gång!

1. Kalla dushar (eller ett dopp i havet!)
Att ta en kall dush, eller alternera kallt och varmt om det känns lättare, påverkar hälsan på många bra sätt, och ett av dem är att stärka immunförsvaret. Detta sker genom att temperaturväxlingen uppmuntrar kroppen att tillverka fler vita blodkroppar. Vita blodkroppar attackerar bakterier och virusar som lyckas komma förbi de första försvarsmekanismera, och förstör dem genom att äta upp dem, eller förstöra dem på andra sätt.
Kalla dushar stimulerar även vårt lymfatiska system, som lätt kan bli långsamt och trögt. Vårt lymfatiska system 'städar' upp i vår kropp och rensar ut avfall och gifter. Det har även till uppgift att transportera omkring de vita blodkropparna, och det är också här som de vita blodkropparna mognar!    

2. Svampar
Svampar innehåller beta-glukaner. Beta glukaner både stimulerar och balanserar vårt immunförsvar. Dessutom är svampar mat för våra goda tarm bakterier, som ju också behövs för ett fungerande immunförsvar.
Alla svampar innehåller dessa ämnen, men några av dem har blivit kända för sina speciella medicinska egenskaper. En av dem är shiitake, som hjälper kroppen att förstöra virus. En annan är reishi, som också stimulerar immunsystemet att jobba mer effektivt. 
Chaga eller sprängticka är en svamp som är vanlig i Finland och kan köpas som pulver, drink, kapslar eller tinktur. Chaga påverkar också immunförsvaret positivt.

3. Meditation
Stress försvagar vårt immunförsvar. Kortvarig stress behövs ibland, men långvarig stress hämmar immunförsvaret. Detta helt enkelt för att kroppen, då den tycker att den befinner sig i en farosituation, prioriterar andra funktioner än immunförsvaret. Höga nivåer av stress hormoner signalerar fara till kroppen, vilket tolkas som en 'fight-or-flight' situation där det kommer att behövas snabbhet och styrka. Våra kroppar fungerar nämligen i stort  sätt likadant som på stenåldern, där faror kunde dyka upp i form av rovdjur eller andra fiender. 
Att meditera sänker nivåerna av stresshormoner och får oss att känna oss lugna. En liten stund per dag i stillhet är alltså bra för både kropp och själ! Men det finns även andra sätt att sänka stresshormoner som t.ex en promenad i naturen, att läsa en bra bok eller yoga! Välj vad som passer dig bäst och njut av det!]]>